top of page

10 soovitust palgaläbirääkimisteks



Viimasest CV-Online palgauuringust selgus, et võrreldes 2015. aastaga on palgalõhe meeste ja naiste vahel küll vähenemas, kuid palgaerinevus on siiski märkimisväärne. Palgalõhe ei tulene lihtsalt naiste ja meeste sissetulekute erinevusest, vaid tasust samaväärse töö eest.

Üks probleem on, et naised kipuvad valima madalama palgaga ameteid ja naiste enamusega valdkondade palgad on lihtsalt madalamad. See on aga teine teema.

Kuivõrd on palgalõhe seotud sellega, et naised lihtsalt küsivad vähem palka?

Raadio 2 saates "Agenda" jagab nõuandeid palgaläbirääkimisteks ja erinevateks suhtlemisolukordadeks enesemeisterlikkuse coach ja koolitaja Epp Adler. Saatejuht on Eeva Esse.

10 soovitust töötasust mõtlemiseks ja sellest rääkimiseks:

1. Saa rahaga sõbraks ja lõpeta raha kartmine, vihkamine, orjamine. Raha ei ole koll. Raha võimaldab elu. Raha ei ole kõige tähtsam, kuid teeb kõik lihtsamaks. Peast vaesus ja raha vihkamine on kõige ohtlikumad ja kallimad asjad. Tegele oma rahasuhtega!

Minu elu, äri, rahasuhet ja kõike muud muutnud progamm on "Lucky Bitch Money Bootcamp" või loe Denise'i Lucky Bitch blogi.


2. Sinu võimuses on end väärtuslikuks teha. Raha on üks väärtuse vahetmise viis. Kellelgi ei ole kohustust sulle palju raha anda, aga sa saad ennast arendada nii, et nad tahaksid seda teha. Jah sina vajad raha ja tööandja vajab sinu abi oma ülesannete/eesmärkide täitmisel. Ehk siis selles tehingus on win-win olukorra võimalus. Raha on lihtsalt populaarne viis sinu antud aja, energia, seltskonna, teadmiste, oskuste, kogemuste, huumori vms väärtustamiseks. Kui sa oled ohvrihoiakuga töötaja, siis sa ei saa kunagi olla võrdne partner üheski vestluses, sest usud, et sulle tehakse alati liiga. Sellised töötajad on sageli kurjusest pimedad ja ei näe ka hetki, kui neid väärtustada tahetakse. Saa suurepäraseks ja loobu ohver olemisest. Ja kui oled sattunud päriselt ohvri olukorda, siis on aeg muutuseks!

3. Tea, kui palju sa raha vajad - mis on su põhivajadus, kuid eelkõige mis on su unistus ja lähtu oma valikutes ning töötasu planeerimisel sellest. Nii tekib rahale tähendus, sina juhid raha, talud vähema rahaga perioode, sest tead kuhu ja miks liigud. Nii muutud võrdseks partneriks, kes ei oota, mida pakutakse, vaid peab läbirääkimisi stiilis "Kui palju aega ja energiat ma selle raha eest saan anda ning kuidas see meile mõlemale kasulik on." Kõige parem ja geniaalselt lihtne väike imeraamat oma hinna arvutamiseks on Krista Teearu "Õige hind". See on kasulik ja arusaadav finantsraamat nii ettevõtjatele oma hinna kujundamiseks kui ka palgatöötajatele oma vajaduste mõistmiseks.

4. Tegele oma rahatarkusega. Kui sa oled endiselt see, kes paneb kõrvad kinni, kui rahast hakatakse rääkima, siis on aeg oma suhtumist muuta. Raha ei lähe ära ja sellise hoiakuga teda ei tule ka.

Head raamatud, millest alustada: - Lois P. Frankl "Nice girls don't get the corner office" (KOHUSTUSLIK raamat kõigile naistele ja meestele, kel on rahaga häda.) Eesti keeles "Paid tüdrukud äris edu ei

- J.D. Roth "Be your own CFO: Get rich slowly" (minu elu muutnud materjal)

5. Jälgi oma sõnu. Kuidas sa rahast, rikkusest, jõukusest, küllusest räägid? Kas ironiseerid, halvustad, naeruvääristad? Väga paljud inimesed räägivad rahast ja rikkusest väga halvustavalt. Sageli nad ise seda ei tea, sest kõik ju räägivad nii. Rahast ja rikastest ju nii räägitaksegi. Sellise hoiakuga ei näe sa tööandjates ja ettevõtjates inimesi, vaid ahneid vaenlasi ja selliste rollidega võrdseid läbirääkimisi ei peeta! Sinu sõnad kujundavad ja peegeldavad sinu hoiakuid ning käitumist. Neil on palju suurem mõju kui sa arvad. Jälgi ennas, hakka märkama oma negatiivseid kommentaare või hoiakuid, püüa liikuda neutraalsuse või lausa positiivse ja enda edukusse uskuva hoiaku poole.

6. Palganumbri otsustamisel pead lähtuma valdkonnast, konkreetse ameti palkadest ja oma unistusest/vajadustest. Palga küsimine on oskuslik enesekinduse, enesekehtestamise ja valdkonna olukorraga arvestamise kokkumäng. Ehk siis pead olema teadlik oma vajadustest ja soovidest ning tundma konkreetset valdkonda. Kui lähed medõena nõudma arsti palka, sest sa usud endasse, siis tõenäoliselt pead endasse uskuma mujal kui selles töökohas. Samas kui tead, et vajad elamiseks kuus 1000€ ja sa küsid ainult 750€ või kandideerid ainult väga madala palgaga töökohtadele, siis tead sa tegelikult ette, et sa oled aasta lõpus 3000+ euroga miinuses. Vähemalt saad jätkata kurtmist, et elu on halb, läheb halvemaks ja valitsus ei tee midagi.

7. Mis teha kui su unelmate valdkonnas ongi madalad palgad, aga sa väga armastad seda tööd? Selliseid ameteid on Eestis rohkem kui küll. Neist mõned on väga strateegilised, näiteks päästjad, kiirabi, medõed vms. (Nende ülitähtsate ametite alamaksmine näitab mulle ühiskonna tervist ja suhtumist. Ehk siis põhjustab nende ametite alatasustamine mulle kodanikuna väga palju pahameelt. Need on ametid, mis vajavad ÜLIprofessionaalseid inimesi, kes peavad olema valmis meid silmapilkselt meie elude kõige raskematel hetkedel aitama ja seega vääriksid enam väärtustamist.) Nendes ametites on kolm varianti: lahkuda töölt; oodata vaikides ja kannatada või olla leidlik (leida rikas kaasa; saada oma valdkonna arendajaks ja teenida nii lisa; arendada kõrvaltegevusi, mis võimaldavad lisateenida), et saaksid teha oma lemmiktööd jätkuva rõõmu ja kirega.

8. Kõikides ametites on võimalik rohkem teenida. Kõikides ametites on edukad tipud. Selleks on vaja leidlikkust, head suhtlemisoskust ja väga hea olemist. Kui otsustad olla keskpärane, siis rohkem ei olegi võimalik saada. Näide: väga hea koristaja võib hakata ettevõtjaks, tõsta tasu, saada parima koristusfirma omanikuks või koristajate koolitajaks. Selle eeldus on harjutamine, õppimine, mõtestamine, avatud suhtumine, järjekindlus, julgus ja paindlikkus.

9. Kui oled naine ja mõtled palgale, siis arvesta, et sinu "liiga kõrge" on tõenäoliselt samale kohale kandideerivate meeste palgaootusest 15% madalam. Ehk siis lahendus ei ole pikaajaline teraapia, seadusemuutus või meeste muutmine, vaid SINA pead lihtsalt ka 15% rohkem küsima. Ükskõik kui hirmus see ka tundub, siis lihtsalt riski! Fake it, till you make it on teaduslikult tõestatud hoiak, mis toob tulemust ja suurendab enesekindlust.

10. Sinu hind ja palgasoov näitavad otseselt kuidas sa ennast väärtustad. Kui oled turu kõige odavam juuksur, pottsepp või jurist, siis ütled, et sa ei ole väga hea ja sinu juurde tulevad ka samamoodi mõtlevad kliendid. Sellisel moel kahjustad ennast ja ka oma kliente, sest hoiad ka neid peast vaestena. Kui küsid palka ainult selle järgi kui paljuga sa kuus hakkama saad, siis oled sa palgavaene, kes elab palga kaotamise hirmus. Kui palga küsimisel lähtud ainult teiste (tööandja) vajadustest ja võimalustest, sest ei taha teistele koormaks olla, neid tülitada või ahne tunduda, siis sind nendel palgaläbirääkimistel ei osale, sest sa tegeled teiste vajadustega, mitte ei esinda ennast.


bottom of page