top of page

Miks on sünnipäeva tähistamine nii oluline ja mis seos on sel esinemisega?

Updated: Sep 6, 2022



Olen ammu tahtnud kirjutada sünnipäeva tähistamise olulisusest, aga see on ilmselt oodanud tänast päeva. Juhuslikult on mu seekordsel sünnipäeva nädalal fookuses minu kogemused esinemise, esinemishirmu ning esinemisvõime vabastamisega.



Ja nüüd on nad mul ühes tekstis koos. Ma arvan, et need kaks pealtnäha täiesti seostamatut teemat on tegelikkuses täpselt sama teema.



Nii sünnipäev kui esinemine on seotud olemasolemis-, väärtus- ja väärsustundega.


Ehk siis meie üdiolemisega. Küsimustega – kas ma olen üldse väärtuslik ja kas ma tohin olla? Kas mul on midagi öelda? Kas ma väärin ruumi, aega, tähelepanu, märkamist, kuulamist, hetke, energiat?



Mõlemad on seotud teistega ja teiste hulgas olemisega.


Ma olen üks teiste seas. Väärtuslik üks. See ei tähenda, et kõige tähtsam, targem või parem. Lihtsalt üks. Oluline üks. Väärtuslik üks.



Mõlemad on seotud pingutusega.


Nii Enda Päev kui ükskõik milline sinu mõtteavaldus vajavad ja väärivad tähelepanu, hetke, panust, tegevust ja riski võtmist.



Mõlemad võivad olla suure rõõmu ja veelgi suurema stressi allikad.


Kõik sõltub sellest, mis tähenduse sa neile annad. On see tüütu kohustus? On see hirmutav õudus? On see ei-midagi-erilist asi? On see võimalus kohtumiseks? On see võimalus unistuste täitumiseks? On see võimalus enda pühitsemiseks? Valik on alati sinu. Ja sinu võimuses on seda tähendust muuta nii, et see sind toidaks, kannaks, võimaldaks ja rõõmustaks. Et see looks mälestust ehk väärtuslikku eluhetke.



Mõlemad on võimalus end ja teisi väärtustada.


Sünnipäev on päev, et tähistada oma olemasolemist ja elada saamist. Kui sul seda tunnet ei ole, siis on vaja midagi teha, et selline tunne saaks olla. Sünnipäev on võimalus märgata suhteid oma elus. Nii nende hulka kui kvaliteeti. See võiks anda innustust, kuhu poole tahad liikuda - et oleks rohkem inimesi, vähem inimesi või hoopis paremaid suhteid. Esinemisjulgus võimaldab sul vabalt olemasolla. See omakorda võimaldab vabalt osaleda, kadeduseta teisi kuulata, julgelt oma mõtteid avaldada jne. Esinemisjulgus oma sünnipäeval võimaldab sul teistele öelda südamest aitäh ja võtta vastu tervitusi. Esinemisjulgus teise sünnipäeval võimaldab sul öelda teisele hästi.



Mõlemad on enesehoolitsuse ja enesearengu võimaldajad ning enda värskena hoidmise viisid.


Hea sünnipäev annab jõudu. Edukas mõtteavaldus ükskõik mis vormis annab tiivad.



Sünnipäev on kui julgus esineda sel ühel päeval aastas.


Sel päeval, mis tähistab sinu saabumist.


See kuidas sa sel päeval esined, kuidas end tähistad, mida endale lubad ja kellega seda jagad, on tegelikult alati sinu otsustada ja mõjutada.


Täpselt nagu esinedes.


Sina teed valiku kuidas ja mida ütled, mida mõjutada tahad.


Otsus mitte esineda ehk omapoolselt panustada on ka mõjutav otsus. Vahel kasulik, aga sageli ennast ilma jättev ja teisi kurnav.


Ja kui sulle tundub, et sinul pole sellist otsustamisvõimu, siis on aeg sellele olukorrale otsa vaadata, sest võimetustunne on kiirtee väärtusetustundeni ja siis on juba oht, et elamine on lihtsalt äraelamine, mitte midagi väärtuslikku. Ja nii lõpeb mäng, rõõm, loovus ja lõpuks ka tervis.


Aga elu on mõeldud ikka elamiseks. Ja ma tahan, et kõik julgeksid selle tee valida. Isegi kui on raske. Ja raske on tegelikult koguaeg ja kõigil. Nii et igal hetkel elu valimise oskus on tegelikult veelgi olulisem.


Julge olla olemas!



bottom of page