top of page

10 lihtsat lauset, mis aitavad mõelda, mis võiks su elus sel aastal juhtuda



„Irvik Kiisu, kas sa ei tahaks mulle ütelda, kuhupoole ma siit peaksin minema?“ ütles Alice.

„See sõltub suuresti sellest, kuhu sa tahad välja jõuda,“ ültes Kass.

„Mulle on enam-vähem ükskõik, kuhu - “ vastas Alice.

„Siis ei ole tähtis, kuhupoole sa lähed,“ sõnas Kass.

„ – kui ma ikka kuskile jõuan,“ lisas Alice seletuseks.

„Oh, selle peale võid sa kindel olla, kui sa ainult kõnnid küllalt kaua,“ ütles Kass.

...

Juba on käimas aasta teine nädal. Ilmselt on aastavahetuse võlu ja uueaasta ootus asendunud argielu ning tavalisusega. Võibolla andsid uusaasta lubadusi. Võibolla oled need juba unustanud, võibolla juba neist loobunud ja otsustanud teha nii nagu alati, sest muutus on liigne vaev. Võibolla oled hoopis üks neist, kes teatraalselt uusaasta lubadusi ei anna.

Ma ei palugi sul anda uusaasta lubadusi. Ma kutsun sind üles Sihte seadma või siis „Oma elu aastatellimust“ andma. Siht annab suuna. Siht aitab teha valikuid ja otsuseid. Siht võimaldab taluda ootamatusi, igavust, tüütust, sest tead, et need on sihini jõudmiseks vajalikud.

Hea siht on enamasti vähemalt mingil kujul mõõdetav ehk saad jälgida progressi. Teadlikkus progressist on ka see, et taasavastad, et „Oi jälle ei leidnud selle tähtsa unistuse jaoks ühtegi minutit“.

Kui sul on siht, siis hakkavad su valikud ja käitumine automaatselt nende poole liikuma. Ja nii võib juhtuda, et „tellimused“ täidetaksegi.

Tead ju küll ütlust

„Ole ettevaatlik, mida sa soovid. Sa võid selle saada!“

Sihitus loob rahulolematust

Liiga paljud inimesed elavad üldises rahulolematuses, sest asjad juhtuvad nendega.

Kui neilt küsida, siis nad on „kõigega rahul“ ja neil on sageli ka „ükskõik“.

Aga kui mõni „ükskõik“ juhtub, siis nad on torssis, vinguvad, hädaldavad, kaeblevad ja kritiseerivad, sest see „ükskõik“ läks kuidagi valesti.

Ehk siis tegelikult neil ei ole ükskõik, aga nad ei julge vastutust võtta.

Lihtsam on anda vastutus ja võim teistele, siis saab olla teiste peale pahane ja ise saab jätkata ohvri või ogaraagara rollis. Aga see ei vii ühtegi sammu õnnele lähemale.

Viib küll, kui su eesmärk on sel aastal pesta sel aastal rohkem nõusid või muud sellist.


Sihitus ja ükskõiksus tunduvad vahel olema meie kultuuri märksõnad. Nende üle ollakse lausa uhked. Sest eesmärkide seadmine on mingi ameerika asi. Inimestel on lühikesed eesmärgid ja to-do listid, aga puudub selge arusaam, kuhu need „tehtud asjad“ välja viivad.

Ja siis ongi palju masenduses, kibestunud, tüdinenud, ületöötanud, sihituid inimesi, sest kui sa ei tea kuhu sa lähed, siis sa oled kas paigal või liigud vales suunas.

Üks mind kõige enam inspireerinud väike raamat on Viktor E. Frankli „Man’s Search for Meaning“ (eesti keeles vist „... ja siiski tahta elada“). Psühhiaater Viktor Frankl oli koonduslaagris ja selle kogemuse tulemusena lõi ta logoteraapia ehk tähendusteraapia. Ta märkas, et ellu jäid vangid, kel oli millegi nimel elada. Selle raamatu saab inglise keeles internetist allalaadida või eesti keeles raamatukogust.

See, mille nimel elada tuleb meil sageli ise luua. Kui mitte luua, siis me peame selle ise mõtestama, seda märkama, sellele tähenduse andma. Ka iga uus hommik võib olla see unistus ja põhjus.

Et sul oleks tarkust raskuseid kanda ja helgust nautida

Hiljuti ühel jõuluüritusel sooviti „Et teie elus ei oleks raskuseid“.

See pani mind mõtlema, et kas see on tõesti hea soov. Või on see pea liiva alla panemise soov?

Loomulikult ma ei soovi kellelegi raskuseid, aga elava inimesena tean, et see on illusioon. Õnnetused, surmad, haigused, katastroofid, sõjad, ebaõnnestumised, lahkuminemised, pettumised, konfliktid juhtuvad sel aastal, nagu ka kõikidel eelmistel ja järgmistel. Igor Mang tuletab meile seda igal aastal meelde.

Üks variant on vajuda kössi ja hakata passiivselt seda õudust kartuses ootama. Teine variant on valmistuda, olla tänulik iga hea hetke eest ja mõelda, kuidas siis seda toredat aega, energiat ja elu ikkagi päriselt kasutada.

Ehk siis mulle tundub parema soovina „Et teil oleks tarkust nautida häid hetki, jaksu kanda raskuseid ja nutikust neid ületada, vaatamata kõigele.“

Mida sa tahad, et su elus juhtuks?

Kutsungi sind üles võtma mõned minutid ja mõtlema pisut oma eesseisvale aastale.

Sihtidega on selline lugu, et need peavad olema sinu enda sihid, mitte sihid mida seatakse või teiste sihid.

Kui su ainus mõte on „Ma tahan, et minu mehe ja laste eesmärgid teostuksid“, siis see ei ole sinu siht. Loomulikult võid sa neile kaasa elada ja neid võimaldada, aga sa pead samal ajal ka ise olemas olema. Sest nemad ju tahavad ka sulle kaasa elada.

Sinu sihid peavad olema sulle vajalikud, ihaldusväärsed ja sobivad. Need peavad tekitama rõõmutunnet või natuke hirmu.

Iga sihi puhul küsi, miks see sulle oluline on, kas see on tõesti oluline ja kas see on tõesti sinu enda seest tulnud tahe või on see teiste – sõprade, meedia, ühiskonna tekitatud mulje vajalikust sihist?

10 lauset, mis aitavad mõelda, mis võiks su elus sel aastal juhtuda

Lõpeta iga lause vähemalt ühe vastusega. Võib ka mitmega.

  • Sel aastal hoolitsen enda eest rohkem ja selleks ...

  • Sel aastal tahan rohkem koos olla...

  • Sel aastal tahan õppida ...

  • Sel aastal tahan külastada...

  • Sel aastal teen vähem ...

  • Sel aastal teen rohkem ...

  • Sel aastal loobun ...

  • Sel aastal hakkan...

  • Sel aastal leian jälle rohkem aega ...

  • See on üks ammune unistus, mille ma sel aastal lõpuks ära teen ...

Võid samu lause alguseid kasutada oma töö, suhete, raha, ettevõtte, tervise, enesearengu vms. jaoks. Ainus piir on sinu enda loovus.

Mängi alustuseks nende lausetega. Ära mõtle üle, aga julge vastata südamest. Vastuseid võib muuta, arendada. Võid need vastused iga kuu üle lugeda ja täiendada.

Imed hakkavad sündima, kui need vastused üles kirjutad, sest siis kaevad lahti järgmised kihid.

Lihtsalt mõtlemine on hea. Kirjutamine on parem. Kirjutada võib koledasti ja suvalise paberi peale. Aga võib ka ilusasti sinu uude ilusasse märkmikusse 😉 Tähtis, et teed seda ennast väärtustavalt ja avastavalt, mitte tubli õpilasena.

Head sihtide seadmist ja elul nende poole kanda lubamist!


Head sihtide seadmist ja elul nende poole kanda lubamist!


bottom of page