top of page

Mis on life coaching ehk enesearengu treening?



Ma olen coach, eesti keeles koots või treener. Täpsemalt olen life coach ja veelgi täpsemalt olen Enesemeisterlikkuse coach. Miks seda vaja eristada? Sest olemas on ka juhtimiscoachid ehk executive coachid ja palju muid coache. Eristamist on vaja, et sina teaksid, keda sina peaksid täpsemalt otsima.

Coaching kogub ka Eestis populaarsust ja üha enam inimesi leiab tee coachingu juurde. Avastasin, et ma ei olegi siiani sellest kirjutanud.

Mis on life coaching, kellele see mõeldud on ja kuidas see käib? Sellest täna kirjutangi.

Inspiratsiooni sain Raadio 2st. Mind paluti eelmisel nädalal Agenda saatesse just life coachingust rääkima. Kuula intervjuud siit.


Mis on coaching, kootsing ja life coaching?

Coaching on tulevikule suunatud tegevus ja lähtub Sinu soovist midagi muuta. Coach ei tegele minevikuga, vaid alustab teed sealt, kus sa praegu oled. See küll sisaldab sinu minevikku ja ajalugu, kuid coaching ei analüüsi seda, vaid aitab sul vabaneda end ammendanud uskumustest ja aitab sul seniseid kogemusi tuleviku nimel kasutada.

Coaching tuleneb algselt sõjaväest ja hiljem spordist. Coachi ehk treeneri või juhendaja ülesanne on võimaldada oma juhendatavatel saavutada soovitud tulemusi ja kasutada oma võimeid parimal viisil.

Spordicoach tegeleb sportlase võimete arendamise ja tulemuste saavutamisega.

Juhtimiscoach juhtide võimete arendamise ja juhtimistulemuste parandamisega.

Life coach tegeleb inimeste eluga üldiselt ja aitab sellega paremini, õnnelikumalt ning edukamalt hakkama saada.

12 eluvaldkonda, mis kõik vajavad Sinu aega, tähelepanu ja hoolt, et oleksid rahul

Enesemeisterlikkuse toetamiseks ja treenimiseks kasutan mina elu mõtestamiseks 12-osalist mudelit (kõiki neid saab jagada veel tükkideks). Olulised eluvaldkonnad juhuslikus järjekorras, mis kõik vajavad tähelepanu, aega ja energiat, et oleksid rahul:

  • Suhted – pere, sõbrad, vanemad, lapsed ...

  • Raha ja finantsid

  • Karjäär ja töö

  • Lähisuhe ja armastus

  • Puhkus, lõõgastumine ja taastumine

  • Hobid, harrastused, vabatahtlik töö

  • Tervis ja heaolu

  • Enesehoolitsus

  • Sinu kogukond ja sotsiaalne keskkond

  • Sinu asjad ja füüsiline keskkond

  • Isiklik areng ja õppimine

  • Kontakt endaga ja ümbritseva maailmaga ehk spirituaalsus

Life coachingut tõlgitakse eesti keeles mitmeti. Näiteks elutreener, edutreener, tulevikutreener. Mulle meeldib isikliku arengu või enesearengu treener.

Enesearengu treener ei õpeta õigesti elama ega anna täiuslikke elu- või eduvalemeid. Life coach treenib ja juhendab sind, et oskaksid ja julgeksid ise sinu jaoks õige eluni jõuda. Life coaching aitab sul näha oma elu tervikuna ja ka selle koostisosi, sest häda ei ole kunagi kõiges. Mõni valdkond on alati energia ja rõõmuallikas ning teised on jällegi stressi ja rahulolematuse allikad. Mõlemaid on vaja teadvustada, sest muutuse läbimiseks on vaja alati ka rõõmuenergia tuge. Ja lisaks võimaldab teadlikkus korras valdkondadest olla tänulik.

Ja tänulikkus ning selle teadlik regulaarne praktiseerimine on tänaseks teaduslikult tõestatud tervendava võimega tegevus.

Kui sa muud ei jaksa teha, siis teadlik tänulikkuse minut hommikul või õhtul võib luua juba muutuse ja anda jõu, mida otsid.

Life coaching aitab sul uute, suuremate, paremate ja sulle sobivamate tulemusteni jõuda

Sõnal coach on inglise keeles kaks tähendust - treener ja buss. Minu arvates aitavad mõlemad sõnad seletada coachingu olemust väga hästi.

Life coachingu lähtekoht on, et coachitav ehk coachee soovib saavutada midagi uut ja tuua oma ellu mingi muutuse. Kaks peamist põhimõtet on teadmine, et meil kõigil on alati valikuvõimalus ja et coachee on väga võimekas (isegi kui ta seda ise veel ei usu).

Coach aitab sul oma vastust näha ja kuulata. Ta aitab sul laiendada su vastuste variante. Kui su variandid on ainult Jah, Ei või Ei tea, siis su valikud ja variandid hoiavad Sind tõenäoliselt paigal või viivad peagi samassse punkti tagasi.


Vahel coachitavad ei ole kindlad kuidas muutusega alustada, kuhu nad tahavad üldse jõuda või kuidas sinna jõuda. Vahel takistab hirm, ebakindlus, vähene enda tundmine või välise toetuse puudumine. Vahel on vaja kedagi, kes aitab kurssi hoida, pakub tuge, utsitab ja julgustab. Kõigil neil põhjustel võtavadki inimesed endale treeneri, kes aitab sihti hoida.

Enesearengu treener on järjekindel kaasteeline, kes aitab sul edasi minna

Life coach on isikliku arengu treener. Näiteks kui sa võtad spordisaalis endale eratreeneri, siis tema annab ülesanded, aga trenni teed sina, mitte treener. Samuti toitumisnõustaja annab sulle retsepti ja toitumisplaani, kuid kokk ja sööja oled ikka jälle sina ise. Nii on ka life coachiga. Tema aitab sul ennast mõista ja samme planeerida, kuid trenni teed ja elad sina ise.

Bussi ülesanne on ju sama - viia sind punktist A punkti B. Jällegi buss viib su küll kohale, aga bussi pead sisenema ja sealt väljuma Sina ise. Erand on see, kui sa oled beebi või kui tegemist on kiirabiga. Samuti on kasulik kui tead vähemalt umbes kuhu tahad minna, sest muidu on oht minna vale bussi peale ja see viib sind hoopis teise kohta. Vahel on see teine koht õige koha lähedal või hoopis parem koht, aga sageli on „teisest kohast“ tagasi tulemine tüütu, kallis ja aega nõudev.

Muu hulgas aitab life coaching:

  • Mõista ja seada prioriteete ning eesmärke

  • Mõista oma tugevusi ja takistajaid

  • Mõista ennast ja oma eripära

  • Saavutada paremat elutasakaalu

  • Ületada takistusi ja hirme

  • Leida julgust ja muutuda enesekindlamaks

  • Saavutada eesmärke

  • Mõista oma põhiväärtuseid

  • Luua tegevuskava, kuidas eesmärkideni jõuda

  • Olla kõlasein, kellele saab rääkida

  • Esitada endale väljakutseid, et saavutada suuremaid asju

  • Jääda oma otsustele kindlaks

  • Mõista oma uskumusi ja muuta piiravad uskumused tiivustavateks uskumusteks

  • Tunnustada oma saavutusi

  • Tuua ellu selgust.

  • ...

Selle kõige alus on aga coachitava TAHE. Tunne, et ilma midagi muutmata enam ei saa. Coachi ülesanne ei ole sind veenda, manguda või paluda. Muutust pead igatsema ja tahtma sina ning sa pead olema valmis selle nimel tööd tegema. Sina juhid protsessi, määrad kursi.

Kui sulle tundub, et sa ei ole veel tegutsemiseks valmis, siis on coachingu jaoks veel vara.

Iga asi vajab aega. Vahel on vaja kõige pealt veidi „diagnoosimist“, et mõista, mis muutust tahad, mis seisus oled ja kus on rahulolematuse allikas. Seejärel vajad settimise aega, et koguda jõudu sellega tegelema hakata.

Ehk siis õiget vastust tegelikult ei ole. Kuula ennast, aga saa aru, et Tahe peab olema sinus ja enesearengu treener on järjekindel ja otsekohene kaasteeline, kes elab su teekonnale kaasa.

Enamasti jõuavad life coachinguni inimesed:

  • Kes tahavad olla oma tegemistes edukamad.

  • Kes on stressis, sageli töö, raha või suhete pärast ja soovivad seda muuta.

  • Kes tunnevad, et elust on midagi puudu, senine on ammendanud vms.

Kas sõpradest ei piisa ehk 4 sõbra ja coachi erinevust

See on olnud kõige parem küsimus, mida mulle coachingu tähenduse mõtestamiseks on esitatud.

Vastus on, et sõltub olukorrast ja sõpradest.

  1. Huvide konflikt. Kui sa ihkad tõesti muutust, siis see tähendab tõenäoliselt, et sa kaotad oma vana kesta. Sõprade ja lähedaste jaoks võib see olla väga hirmutav ja seega võivad nad Sind tagasi hoida või "rahustada", selle asemel, et Sind sinu arengutes toetada. See ei tähenda, et sa pead kõigest vanast alati loobuma. Lihtsalt iga muutus vajab ruumi, aega ja harjumist. Loe sellest minu blogis. Coach ei soovi sind paigal hoida. Tema ainus soov on aidata Sind edasi

  2. Sõber tahab ka rääkida. Muret jagades tahab sõber oma lugu ka rääkida ja võibolla sinu lugu vürtsitada isiklike lugudega. Coach pühendab end täielikult Sinu loole.

  3. Sõbrale ei pea vastama. Edasiliikumine ja vanade müüride lagunemine käib sageli lihtsate, kuid väga raskete küsimuste abil. Sõbrale saab öelda "No küll nüüd ikka küsis", "Ma ei tea", "Ma ei oska vastata“, "Ma pole sellele mõelnud", „Ah jäta“, „Mine sa ka...“, „Võta parem süüa!“. Coachile võib ka nii öelda, aga ta ei jäta jonni ja ootab kuni Sa vastad. Neile küsimustele vastamine võib olla alguses raske, mõnel juhul lausa võimatu, kui sa pole endaga kunagi või kaua tegelenud. Siis ongi hea kui keegi sel teekonnal kaasas on. Paljud koolitustel osalejad tunnistavad, et nad ei julge üksi olles paljudele coachingu küsimustele isegi mõelda, rääkimata vastamisest.

  4. Sõbraga saab heietada ja kurtmisse kinni jääda. Coach kuulab loo ära ja aitab sul siis edasi minna.

Kellele coaching sobib ja kuidas see käib?

Coaching sobib neile, kes vajavad muutust, on valmis pingutama ja trenni tegema. See eeldab aja võtmist, coachi usaldamist ja ülesannete tegemist. Jällegi võrdlus spordisaaliga. Kui harjutusi ei tee, siis lihas ei tugevne. Ja kui hindad või kahtled igas treeneri sõnas, siis on ka tulemus väga visa tulema.

"Tehes samu asju samamoodi saad ka samu tulemusi.

Tahad uut tulemust, tee uus valik."

Coachingu peamine töövahend on head ja edasiviivad küsimused ning erinevad harjutused. Rõhk on sõnal heal. Olemas on ka väga palju halbasid küsimusi. Tegelikult isikliku arengu trikk seisnebki heade küsimuste küsimise oskuses. Hea küsimus ei eelda alati vastust, vaid vahel käivitab see õigeid protsesse.

Life Coaching on inimestele, kes tahavad oma ellu muutust tuua, kuid ei tea kuidas seda saavutada või vajavad hoolivat tõukajat, et liikuma hakata. Vahel nad ei tea, mis see muutus täpselt olema peaks, siis saab coach aidata seda avastada.

Suurimad toreda elu, muutuste ja eduka elu takistajad minu praktikas

  • Vildakas, halvustav ja väga väike arusaam endast.

  • Väliselt täiuslikud eesmärgid, mis tegelikult ei innusta.

  • Sihitus ehk ei tea, kes ma olen, milleks ja kuhu kõlban ning kuhu olen teel.

  • Liigne enesekriitilisus, ebakindlus ja madal eneseväärtuse tunne.

  • Uskumus, et endaga tegelemine on isekas, ajaraiskamine või hipide värk.

  • Enda ära unustamine ja hooletusse jätmine ehk uskumus, et teised on alati tähtsamad.

  • Enda väikseks, saamatuks ja võimetuks diagnoosimine ehk mina ei ole näiteks esinejatüüpi või juhitüüpi või edutüüpi vms.

  • Sõltuvus ümbritsevast maailmast või ohvrimeelsus ehk suhtumine „Minust ei sõltu midagi“.

  • Perfektsionism

Kõigil neil juhtudel on võti enda avastamises. Vaja on avastada oma tegelik väärtuslik, võimekas ja väga äge MINA. Selle MINA probleem on see, et ta on täiesti unikaalne ja seetõttu on raske õigeid peegleid leida, kust näha, milline sa tegelikult oled. Kuid elamiseks on vaja selle MINAga tutvust teha ja teda aktsepteerida. Leppida, et sa pole täiuslik ja sa võid vigu teha. Õppida endale aega võtma, et oleks võimalik avastada, mida sa tegelikult tahad. Ja seejärel hakata arglikult, kuid julgelt valsisammul astuma. Ikka kaks sammu edasi ja siis kaks sammu tagasi, vahel keerelda ja tunda sellest kiikumisest lihtsalt rõõmu, isegi kui see pole täiuslik. Alati võid teha uue valiku. Kui selgub, et eesmärk, millest oled aastaid kinni hoidnud osutub valeks, ebasobivaks, liiga väikeseks või igavaks, siis saab sellest õppida ja hakata suunduma uue suurema ja õigema sihi poole.

Kuidas coachi leida ja valida?

See on alati üks keeruline küsimus. Sama keeruline on nagu uue juuksuri, õmbleja, kosmeetiku või autoparandaja leidmine. Vaja on õnne ja samas ka teadmist, mida sa vajad ja tahad ning julgust seda otsida.

Vihjeid saad internetist, üritustelt, meediast ja teistelt inimestelt.

Seejärel uurid tausta, võtad ühendust, kohtud. Kui tundub õige, siis ilmselt ongi.

Samas tuleb olla ettevaatlik, et sa ei valiks liiga enda sarnast inimest, kes ei lisa piisavalt uut vaatenurka. Samuti pead ise tunnetama kui tugevat inimest sul vaja on. Kas vajad pigem hella või tugevat tüüpi? Kas parem oleks mees või naine? See on oluline punkt, sest meie suhe meestesse ja naistesse mõjutab väga tugevalt meie käitumist.

Ehk siis jällegi õige vastus on sinu sees, aga selle ära tundmiseks on vaja proovida, katsetada, ennast kuulata ja ka uuele ning võõrale võimalus anda.

Igal juhul peab see inimene tekitama sinus usalduse, sest muidu coachingu suhe ei saa töötada.

Kuidas minuga saab töötada?

Minuga töötamiseks on mitu võimalust



bottom of page