top of page

75 RAAMATUT JA AUTORIT, KES ON MIND PUUDUTANUD, KASVATANUD, MÕJUTANUD, JULGUSTANUD, ÕPETANUD



Raamatud

Lugemine on minu jaoks väga oluline. Sellest kirjutasin teises artiklis „Naised, kes loevad on ohtlikud“.

Selle pika nimekirja tegemine oli väga tore, kiire ja lihtne. Need raamatud on mind väga palju aidanud ja mõjutanud. Nad on kõik minuga koguaeg. Ma võin kõigi kohta hetkega öelda, mis nad minuga tegid. Püüdsin iga raamatu kohta kirjutada paari lausega, miks see on minu arvates väärt raamat. See oli väga huvitav ülesanne.

Kuna raamatuid on palju, siis püüdsin nad jagada minu jaoks oluliste teemade kaupa. See nimekiri ei ole mõeldud soovitusena, vaid jagamisena, käivitajana, inspireerijana. Võibolla mõni raamat kõnetab sind just nüüd ja arvad, et peaksid teda lugema. Võibolla tekib sul hoopis tahtmine teha oma nimekiri. Ja võibolla juhtub sinus hoopis midagi muud. Raamatud on salapärased tegelased.

Raamatud jagasin sellistesse teemadesse:

  • Olemisest ja elust

  • Enda mõistmisest, endaks saamisest ja endaga leppimisest

  • Naine olemisest

  • Suurepärasuse kasvamine ja enesemeisterlikkus

  • Juhtimisest, õppimisest, õpetamisest, mõjutamisest, kasvatamisest, loovusest

  • Ettevõtlus ja ise teha julgemine

OLEMISEST JA ELUST

1. Benjamine Hoff “Puhh ja Tao”

„See raamat oli minu ärataja ja pööraja. Midagi minu sees juhtus ja algas miski uus. Pisike ja lihtne, aga väga võimas raamatuke. „Aga äkki liah ikkagi on kodus ja äkki puu ei kuku pähe?“

2. Victor E. Frankl “Man’s Search for Meaning”

“Raamat peale mida sa lihtsalt pead mõistma, et sinu elu on sinu peas kinni. Ükskõik, mis olukord sul on või kui suur on kannatus, siis kõik on ikkagi kinni sinu suhtumises ja mis tähenduse sa kõigele annad. Raamat, mis aitab mul igas olukorras sihti hoida.”

3. Erich Fromm „The Art of Loving“

„Armastusest sellisena nagu ma arvan, et ta on – kõikjal, kõikvõimas, tingimusteta.“

4. Elif Shafak „Forty rules of Love“

„Kui sa tead Rumit, siis see raamat on sulle. Rumi saamislugu segatuna ühe kaasaegse naise ärkamisega.“

5. Andrus Kivirähk „Mees, kes teadis ussisõnu“

„Lugu meie kaotatud metsikusest ja tarkusest.“

6. D.H. Lawrence „Lady Chatterley armuke“

„Ilus armastuslugu, mille taustal on üks parim moodsa ühiskonna filosoofiline käsitlus. Kui tahad, et inimesed elaksid, siis tuleb nad elama, mitte tarbima õpetada.“

7. Tõnu Õnnepalu „Flandria päevik“

„Ühe väga sügavate ja kaunite mõtetega salapärase inimese mõtted. Õnneks ta kirjutab ja me saame neid mõtteid näha, sest temast neid jutuna kuulda on palju palju keerulisem. Nii nende eriti habraste geeniustega ju on.“

8. George Orwell „1984“

„Aitab mõista meie praegust jälgitud ja mõjutatud elu. Sina otsustad, kas oled selles mängus ohver või nutikas osaleja.“

9. Michael Ende „MOMO: Tüdruk, kes tõi inimestele nende aja tagasi“

„Minu 2017. aasta raamatupreemia vaieldamatu võitja. Lasteraamat, mis räägib ajast. Kuidas aja kokkuhoiu tulemusena ei ole meil üldse aega ja lisaks loobume ka kõigest olulisest. Üks väga äge ja kohati täitsa hirmutavalt päris lugu.“

10. Tommy Hellsten „Saad kõik, millest loobud. Elu paradoksid.“

„Tommy Hellsten on üks mu lemmikautor, kes kirjutab headusest, inimlikkusest, armastusest. Ta sõnad paitavad, panevad mõtlema ja suurendavad vastutustunnet.“

11. Tema Pühadus Dalai Laama ja Howard C. Cutler „Kunst olla Õnnelik“

„Lihtsad ja innustavad mõtted.“

12. Nick Vujicic „Life Without Limits“

„Minu elu kõige inspireerivamad inimesed on need, kes on sündinud või elu jooksul kaotanud mõne justnagu olulise kehaosa ent elu jätkub. Nickil ei ole käsi ega jalgu, kuid elu käib täiega.“

13. Herman Hesse „Siddhartha“

„Lugu elust, küpsemisest, lahkumisest, järjekindlusest, õppimisest, usust, teekonnast...“

14. Malidoma Patrice Somé “The Healing Wisdom of Africa“

„Me oleme kaotanud küla ja sellega ka kuuluvuse, oma loomuliku funktsiooni ja hingelise küpsemise. Sellest võiks teada ja seda teadvustada ikka, sest me ju kõik igatseme seda.“

15. Mariatu Kamara „A Bite of Mango“

„Sierra Leone kodusõja ja ühe tüdruku uskumatu elulugu. Üks neist raamatutest, mida lugeda kui tundub, et kõik on halvasti ja miski pole võimalik. Kui sul on kõht täis ja pea otsas, siis on kõik võimalik!“

16. Roald Dahl „Charlie ja shokolaadivabrik“

„Ilus lugu headusest, uskumisest ja unistamisest.“

17. Paolo Coelho „Alkeemik“

„Lugu reisimisest, enda leidmisest, kohtumisest, inimlikkusest.“

ENDA MÕISTMISEST, ENDAKS SAAMISEST JA ENDAGA LEPPIMISEST

18. Jane Fonda „My Life So Far“

„Esimene naise elulugu, mis mind sügavalt puudutas ja kõnetas. Rahulolematus endaga, oma kehaga, armastuse igatsus ja seda kõike ühes tunnustatud ning suurepärases naises.”

19. Alice Miller „The Drama of The Gifted Child: The Search for the True Self

“See on raamat, mis lubab tunda, lubab olla oma vanemate peale vihane, võimaldab hakata ennast, oma lugu ja ka oma vanemaid armastama.”

20. Tommy Hellsten “Jõehobu elutoas”

“See ja järgmine raamat käivad koos Alice Milleri raamatutega. Aitavad mõista oma lapsepõlve ja tulla sellest välja küpse iseseisva inimesena. Kaua su vanemad ikka kõiges süüdi on. Ühel hetkel pead ikka ise hakkama elama.”

21. Tommy Hellsten “Jõehobu töökohal”

22. Phil Stutz ja Barry Michels „The Tools“

“Kui Puhh ja Tao panid tule põlema, siis see raamat andis tööriistad, kuidas oma hädaorust välja hakata ronima. Harjutused, mis päriselt muutsid mu elu ja mida kasutan üha uuesti.”

23. Bill Plotkin „Soulcraft: Crossin into Mysteries of Nature and Psyche“

“Üks väga püha raamat. Mis on hing, kuidas teda ära tunda ja kuidas käib hingeareng ning hinge küpsemine?”

24. Bill Plotkin „Nature and the Human Soul: Cultivating Wholeness and Community in a Fragmented World“

“See ja järgmine raamat käsitleb meie kasvamist ja psüühikat hingestatult ning loodusega kooskõlas.”

25. Bill Plotkin „Wild Mind: A Field Guide to Human Psyche“

26. Robert Bly "Iron John: A Book about Men"

“Clarissa Pinkola Estes kirjutab muinasjuttude abil naise kasvamiset. Robert Bly kirjutab ühe muinasjutu abil meheks kasvamisest. Kohustuslik lugu kõigile poiste emadele.”

27. Valdur Mikita "Lingvistiline mets"

“Ahsoo, et nii võib mõelda ja lausa kirjutada ka ning et ei loobitagi kividega surnuks, vaid hoopis armstatakse? Äkki ma siis võin ka mõelda ja kirjutada oma mõtteid?”

NAINE OLEMISEST

28. Lois R. Frankl “Nice girls don’t make it to corner office”, “Nice girls Still don’t make it to corner office” ja “Nice girls don’t get rich”

“Kui sa vaevled väiksuses ja kasutad kõiki tubli tüdruku trikke, kuigi tahad olla edukas ja austatud, siis need raamatud on sulle. Tee test ja loe jupi kaupa. Sobib ka meestele. Need raamatud aitavad mõista, et võibolla sõltub mõni asi siiski ka sinust endast.”

29. Tara Mohr „Playing Big“

“Kui eelmised raamatud on loetud, siis võid sellega jätkata. Võibolla sul on aeg ikkagi suureks saada ja julgeda hakata olema?”

30. Sheryl Sandberg „Lean In“

“Naistest, tema rollidest ja julgusest juhtida. Kui sa oled ema, siis oled sa juba loomulikult juht. Luba lastel kasvada ja iseseisvuda ning julge ise oma võimeid päriselt kasutada!”

31. Clarissa Pinkola Estes „Naised, kes jooksevad huntidega“ – soovitused lugude kaupa

“Üks raamat edasijõudnutele. Kuid selles on kirjas KÕIK sinu ebakindlused ja hirmud naisena. Ära hakka lugema tervet raamatut. Eriti sissejuhatus võib ära ehmatada. Alusta näiteks Inetust pardipojast või Hülgenaha loost.”

32. Sofi Oksanen „Stalini lehmad“ ja „Puhastus“

“Sofi Oksanen tunnetab hästi Ida-Euroopa naiste lugu – alandlikkust, ebakindlust, väärtusetust ja neid põlvkondi läbivalt.”

SUUREPÄRASUSE KASVAMINE JA ENDAGA HAKKAMA SAAMINE

33. Khaled Hosseini „Tuhat hiilgavat päikest“, „Ja mägedelt kajas vastu“ ja „Lohejooksja“

“Kõige ilusamad, südamlikumad, kurvemad ja silmi avavad raamatud, mida ma olen lugenud. Kui sa tahad mõista Islami maailma ja mis seal tegelikult juhtus, siis need raamatud on kohustulikud.”

34. Andre Agassi "Avatud”

“Mu lemmikelulugu. Kuidas kasvada maailma parimaks? Kuidas ennast kanda? Kuidas endaks jääda? Millist tuge selleks vaja on? Selle raamatuga oli mul salasuhe – ärkad natsa varem ja kohvipausi ajal käid salaja nurga taga lugemas. Väga hea raamat.”

35. Rafael Nadal „Rafa: My Story“

“Teine maailma parimaks kasvamise lugu, aga hoopis teistsugune. Soovitan lugeda enne Agassit ja siis Rafat. Kaks erinevat perelugu ja toetuse lugu.”

36. Malcolm Gladwell „Outliers“, „Malcolm and Goliath“ ja „Blink“

“Raamatud, mis näevad maailma teisiti. Maailm, kus otsuseid tehakse tegelikult sekunditega, isegi kui me kohtume korduvalt ja korduvalt. Maailm, kus erandid on olulised ja kus ka väikesed saavad võita. Kõik kolm raamatut on mind väga palju toetanud, sest mulle meeldib teha ikka omamoodi. Neist raamatutest selgus, et ma ei olegi täiesti friik.”

37. Michael Ende „Ilma lõputa lugu“

“Mäng ja fantasia on kõige alus, aga fantaasiamaailm hävineb, sest lapsed ei käi seal enam. Väga lummav lugu fantaasiast ja kuidas üks poiss ta päästab.”

38. Walter Isaacson "Einstein. His Life and Universe"

“See raamat tuli mu ellu kogemata ja osutus vapustavaks. Kuidas geeniused kasvavad ja mida neil on vaja, et luua ning kuidas neid ei taluta?”

39. Valentine Nõlvak „Ellujääja. Mälestused“

“Kõige parem raamat Eesti ajaloost ja üks parim Eesti elulooraamat. Tänu sellele sain aru, mismoodi elu sõja ajal käis. Kui see oleks ilukirjanduslik raamat, siis see oleks väga halb raamat, sest ühe inimese elus ei saa nii palju juhtuda.

40. Bob Dylan „Chronicles. Volume One“

“Kuidas ennast usaldada ja järgneda oma kutsumusele.”

41. Vidal Sassoon „Vidal. The Autobiography.“

“Lugu sellest, kuidas üks inimene muutis meie kõigi soenguid ja kuidas selleks saada. Alustuseks tuleb pesta juuksurisalongi aknaid ja mitte iniseda.”

42. E.L.James „50 Shades of Grey“

“Üks ilus armastuse lugu, kus suurepäraseks saadakse läbi väga suure valu ja sellest pääsemiseks on vaja päris puudutust ja armastust. Põhimõtteliselt võtab kokku kõik ülejäänud inimpsüühika raamatud😊”

JUHTIMISEST, ÕPPIMISEST, ÕPETAMISEST, MÕJUTAMISEST, KASVATAMISEST, LOOVUSEST

43. Leander Kahney „Inside Steve’s brain“

“Lihtsad ja head juhtimise nipid ning õppetunnid.”

44. Richard Branson „Losing My Virginity. The Autobiography“

“Kõik väga suured firmad on alanud unistusest ja lihtsalt tegemisest. Ja selle kõige juures on võimalik ka endale truuks jääda. Väga inspireeriv lugu väga suurelt mõtlemisest ja teha julgemisest.”

45. Chris Anderson „TED talks. The Official TED Guide to Public Speaking“

“Kõige parem raamat esinemisest üldse. See on ainus raamat, mida sel teemal vaja.”

46. Gary Keller „The One Thing: The Surprisingly Simple Truth Begind Extraordinary Results“

“Mis on see üks asi, mille ära tegemise tulemusena on kõik muu lihtsam või ebavajalik?”

47. Jack Welch „Winning“

“Kõiki probleeme tuleb käsitleda kui maailma kõige suuremaid probleeme. See põhimõte on mind mu töös väga palju aidanud. Iga inimese probleem on talle väga suur ja selle alandamine või kahandamine alles põhjustab tegeliku probleemi.”

48. Piret Mäeniit „Aleksei Turovski ja teised loomad“

“Looduses lastele valu ei tehta. Kasvamiseks on ranged piirid, mida kaitstakse ja lapsi hoiatatakse. Valu põhjustab hirmu ja hirm aeglustab õppimist. Ja selleks ei ole looduses aega. Miks me inimestena oleme selle põhimõtte unustanud ja teeme lastele meeleldi valu, kui mitte füüsiliselt siis psüühiliselt?”

49. Saku Tuominen ja Jussi T. Koski „Kuinka ideat syntyvät?“

“Parim loovuse ja ideede leidmise raamat, mida ma lugenud olen. Loovuse parimad sõbrad on probleem ja tähtaeg.”

50. Sirje Endre toimetatud “Gustav Ernesaks: Mu isamaa on minu arm”

“Maestro oli hämmastav juht. See kuidas ta lauljatest meisterlikkust välja võttis oli imeline. See on pildiraamat, mille kõrval pisikesed tekstid. Aga need tekstid on väga head juhtimise tekstid.”

51. Gerald Durrell “Minu pere ja muud loomad”

“Nagu hr Turovski, nii ka see raamat kirjeldab kuidas suurepärasus kasvab. Selleks on vaja vabadust, uudishimu lubamist ning talumist ja ligipääsu headele mentoritele.”

52. Greg McKeown „Essentialism“

“Mis on kõige olulisem? Või on kõik kõige olulisem?”

53. Stephen R. Covey „The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Charge“

“Raamat on suur ja vahel koormav, kuid kirjeldatud harjumused on seda väärt.”

54. Charles Duhigg „The Power of Habit“

“Me oleme oma harjumuste orjad ja enne kui sa seda orjust ei tunnista, ei saa ka midagi muutuda.”

55. John Adair „Confucius on Leadership“

“Iidvanad ja imelised mõtted juhtimisest, meeskonnatööst ja ülesandest.”

56. Alice Miller „Sinu enese pärast“

“Karm raamat kasvamisest ja selle mõjust meie edasisele elule. Kõik juhid, õpetajad, lapsevanemad, imelikud naabrid, kurjategijad ja teised tulevad oma loost. Kui sa arvad, et su lapsepõlv jääb maha, siis sa võid olla pisut naiivne. Vajalik raamat juhtimiseks, et mõista ennast ja neid keda me mõjutame.”

57. Richard Stengel „Mandela’s Ways. Lessons of Life, Love and Courage“

“Võimsad ja inimlikud soovitused ning mõtted.”

58. Spencer Johnson „Kes näppas minu juustu?“

“Lihtne ja lühike jutuke sellest kuidas osad saavad ja teised ei saa.”

59. Edvard Radzinski „Stalin“

“Üks hirmus raamat, mis aitab mõista diktaatoreid, terrorismi, ajalugu ja miks me nii väga kardame ning ei usalda. Asjakohane raamat praeguse maailma paremaks mõistmiseks.”

60. Katherine Crawford „Why French Children Don’t Talk Back?“

“Võibolla veider soovitus juhtimise mõistmiseks, aga raamat, mis aitab mõtestada oma rolli täiskasvanu või juhina.

61. Jen Sincero „You are a Badass“

“Kui vajad särtsu või siis tõuget, et midagi tegema hakata, siis see raamat võib olla see õige.”

62. Jay M. Shafritz, J. Steven Ott „Classics of Organization Theory“

“ABC on kõige alus. Klassikaliste organisatsiooniteooriate mõistmine aitab mõista ka kõike muud, mis juhtimises toimub.”

63. Claudine Blanchard-Leville "Les enseignants entre plaisir et souffrance"

“Üks salapärane, võimas ja kättesaadamatu raamat õppimise ning õpetamise võimalikkusest.”

64. Seth Godin “Mida teha, kui on sinu kord”

“Kui on sinu kord, siis on vaja teha, isegi siis, kui sa kardad! Hangi see raamat endale, kui mõtled, et äkki peaks midagi tegema.”

ETTEVÕTLUS JA ISE TEHA JULGEMINE

65. Runa Magnus „Branding Your X-Factor: How the Secret to Success is Already In Front of Your...“

“Raamat, mis aitas mul ennast oma loost välja kaevata. Enne oli see lugu üks kaunis sügislehtede hunnik, millel ei olnud nime. Selle raamatu tulemusena sai see kaunis hunnik nime – Enesemeisterlikkus.”

66. Jason Fried ja David Heinemeier Hansson „Teistpidi töö“

“Teistmoodi töö ongi võimalik. Teistmoodi võib mõelda. Ja kõik mis ei tapa võib jätta vigaseks. Oluline raamat, mis ettevõtjatee alguses.”

67. Chris Guillebeau "100$ StartUp"

“See ja järgmine raamat on kõige paremad ettevõtte alustamise raamatud, mida ma olen lugenud. Need on raamatud, mis muudavad ettevõtte alustamise võimalikuks, mitte ei tee seda võimalikult raskeks, igavaks ja hirmutavaks. Vasta lihtsalt küsimustele – mida sa müüd, kes seda osta tahaks ja kuidas seda osta saab?”

68. Dan Norris “7 Day Startup”

“Väga head soovitused, kuidas mõelda oma äriideest.”

69. Dan Norris „Create or Hate: Successful People Make Things“

“Parim raamat liigutama hakkamiseks, kui sul on idee millegi tegemiseks. Dan kirjutab lihtsalt, konkreetselt, praktiliselt ja keerutamata.”

70. Dan Norris „Content Machine“

“Kolmas Dan Norrise praktiline raamat. Kuidas turundada sisuga ja kuidas seda luua? Ma loodan, et kunagi saan Danile isiklikult nende raamatute eest aitäh öelda.”

71. J.D. Roth „Be your own CFO: The Unconventional Guide to Mastering Your Money“

“Raha oli kunagi minu jaoks üks väga hirmutav teema. See e-raamat muutis rahast rääkimise, mõtlemise ja isegi sellega tegelemise päriselt võimalikuks.”

72. Michael Bungay Stanier „The Coaching Habit: Say less, Ask more and Change the Way you Lead forever“

“Kui sind huvitab coaching, siis see lihtne raamat on sel teemal parim ja lihtsaim. Saad 7 küsimust, mille abil juhtida coacimis-põhimõttel.”

73. Adrian Gostick and Chester Elton „What motivates me: Put Your Passions to Work“

“Üks mind kõnetav motivatsiooni käsitlus. Meid ühendab 23 motivaatorit, aga need on kõigil unikaalses järjekorras. See test ja raamat aitasid mind nii palju, et nüüd olen ka selle testi sertifitseeritud koolitaja. Nii et usun ja soovitan.”

74. Peter Thiel „Zero to One“

“Aitas mõtestada ettevõtlust ja selle kohta arengus läbi aegade.”

75. Haruki Murakami "What I talk about when I talk about running"

“Pikamaajooks ja romaani kirjutamine on sarnased protsessid. Nagu ka kõik muud aega ja vastupidavust nõudvad tegevused. Haruldane võimalus lugeda Murakami mõtteid.”

Kui see nimekiri tekitas soovi ka oma nimekiri teha, siis palun jaga seda minuga! Palun saada oma 5 kõige tähtsamat ja mõjusamat raamatut mulle meilile või Facebooki blogipostituse kommentaari.


bottom of page