top of page

10 soovitust kuidas Kuuplaneerijat täita



Planeerimine kõlab väga igava, mitte-seksika ja eluvastase sõnana. Aga kas on? Planeerimine on väga pop sõna. Kõike peab planeerima - peret, raha, karjääri, reise, koduarendust, jne. Kunagi tundus see mulle üks õudne jama, sest elu juhtub ju teistmoodi. Vähemalt nii ma arvasin.

Tunnen inimesi, kel on kõik nii planeeritud, et sinna ei mahu mitte midagi muud. Nemad jagunevad ka kaheks. Need, kes päriselt teavad, mida tahavad ja ei karda seda saada. Ja need, keda juhib eelarverida. Mõlemal puhul on vahel raske inimesena sinna plaani mahutuda, aga see on minu mure. Ja siis tunnen ka inimesi, kes omaarust elavad päeva korraga. Sageli on nad väga illusoorses vabaduses, sest sõltuvad kõigest. Iga muutus võib lüüa kõik sassi, unistada ei saa ja edukad on nõmedad. Ma olen proovinud olla esimene kategooria, aga see ei tule mul hästi välja. Elu võidab alati. Teine olen olnud väga esinduslikult. Tänaseks tean, et see viimane on triki värk. Tulebki elada hetkes, kuid see hetk peab millegi külge kinnituma, muidu oled killustunud ja kuigi toimub väga palju, siis tegelikult tundub koguaeg, et midagi ei ole. Oma töövahendeid (nt. oma tugevusi ja nõrkuseid, ressursse, võrgustikku) tuleb tunda ja neid osata kasutada ning kui sa tahad, et need töövahendid looksid sulle sobiva elu, siis tuleb neid kasutada sihipäraselt. Muidu on tulemuseks, et käid oma rehaga ainult teiste aedu riisumas või teistele marju korjamas. See on väga tore ja hea, aga oma aed võiks ka elada ja oma hoidised talvel rõõmu valmistada.

Nagu ikka leian mina kõik oma vastused loodusest. Ja loodus planeerib ka. Mingil põhjusel ennustatakse ilma ju loomade ja loodusmärkide abiga;) Kõik mesilasi või kassi või teisi loomi pidanud inimesed teavad, et nende käitumine on aastati erinev. Kuidagi nad teavad ja oskavad valmistuda talveks vastavalt vajadusele. Loomad ei shokeeru külmast talvest ja ei jookse poodi rasva ostma esimesel külmal päeval. Nemad tegelevad sellega suvel. Inimesed on alati nii teinud. Moodsa inimese arusaam hetkes olemisest on muutunud oma meelt lahutavaks, mitte end hoidvaks.

Kuuplaneerija avaldamisest alates olen saanud palju erinevaid mõtteid ja tagasisidet. Ja nüüd tahangi jagada mõningaid nippe ja mõtteid, kuidas see enda jaoks parimaks teha.

  1. Võta päriselt aega! Kuuplaneerija ei oska sinu kalendrit kasutada, et sealt aega leida. Leia endale kasvõi 30min ja mõtle korraks neile asjadele.

  2. Täida kasvõi natuke. Kuuplaneerija ei oska ise kirjutada. Nagu Toots võis teha pool rehkendust, luba endal ka. Kirjuta alustuseks igasse lahtrisse näiteks kaks asja.

  3. Ära allu sisemisele hirmule ja arvamusele, et sa ei oska. Oma mõtete kirjutamine võib olla väga raske. Kui on hirmus, siis võta harilik ja kustukas. Aga kirjuta kindlasti!

  4. Ära kritiseeri ennast. Saada oma sisemine kriitik puhkusele. Õigeid ja valesid mõtteid ei ole olemas.

  5. Pole oluline kui argised või sügavad su plaanid on. See ei ole lõpukirjand, mille sügavust keegi hindab. Mitte ükski asi ei ole liiga lihtne. Kõik suured asjad koosnevad minisammudest. Sinu eduvõti peitubki oskuses astuda neid väikseid samme, mitte ägiseda suure koorma all. Su kuuplaneerija ei pea olema ka järgmine süvafilosoofiline meistriteos. Kui kipud olema liiga sügav, siis pane kirja ka argi asjad. Ja kui oled hõivatud ainult tehniliste ja logistiliste asjadega, siis püüa lisada ka pisut sügavamaid asju.

  6. Eesmärkide seadmine ongi keeruline. See on ok kui sa ei oska. Sulle sobivate ja õigete eesmärkide leidmine ja avastamine võtab vahel väga palju aega. Eriti kui oled harjunud elama "pean tegema" või teiste eesmärkide täitmise maailmas, siis võtab "mina tahan" avastamine aega. Pane kirja kõik "ma pean'id", aga proovi leida ka vähemalt üks "mina tahan" igasse kasti.

  7. Lepi, et kõik, mis sinu elus juhtub on õige. Järgmine samm on see, mille sa nüüd valid. Keskendugi ainult sellele!

  8. Lisa igasse kuusse mingigi uus asi.

  9. Vaata, et su plaanid sind edasi viiksid. Mäletad Pareto 80-20 reeglit? Hinda veidi, millised sinu tegevused sind edasi viivad ja mis on ringtee. Usun, et sa juba mõistad, et sinu võimuses on neid vahekordi mõjutama hakata. Jah, see võtab vahel aega, kuid muutuseks on vaja otsust ja mingeidki samme.

  10. Leia Sulle sobivaim viis. Kui sulle tundub, et see konkreetne planeerija ei kõneta sind, siis järelikult äratas ta sinus teadmise, mis kõnetab. Kuuplaneerija ei ole süüdi, et ta ei ole selline. Selle asemel, et kuuplaneerijas pettuda - võta puhas paber või kaustik või ava sulle sobivaim arvutiprogramm ning loo oma süsteem. Oluline, et seda teed!

Minu eelmise aasta suurimad õppetunnid olid:

"Kui tahad, et midagi juhtuks, siis tuleb midagi teha."

"Usalda ja armasta ennast ning andesta endale kõik."

Järgmisel nädalal jagan ka mõningaid Rahatondi korrastamise nippe.

Head Ägedat Aastat!

Epp



bottom of page