top of page

Nordic Business Forum ja mis seal räägiti 1

Updated: Jul 14, 2022Ma olin väga inspireerivast Nordic Business Forumist kuulnud oma kalli Marise vahendusel juba aastaid. Kuigi olin aastaid inspireerivate ürituste näljas, siis mulle ei tulnud kunagi mõttessegi, et mina võiksin sinna minna. Seal käivad ju edukad ja …. Ehk siis mitte mina. (Loe: piiravad uskumused, kes ma olen ja kus ma võin olla).

Aasta tagasi aga teatas Maris, et ta läheb järgmisel aastal ka. Ja ma siis mõtlesin, et miks siis mina ei võiks nii heale üritusele minna. Kui ma tahan olla edukas ettevõtja, siis tuleb ka vastavalt käituda. Investeerida endasse ja headesse asjadesse ning ümbritseda end inspireerivate inimestega. Kogemus näitas, et kodus unistamine ja ainult tasuta või odavad üritused ei täida mu igatsust.

Nordic Business Forum toob kaheks päevaks kokku 7500 inimest – ettevõtjaid, juhte, mõjutajaid ja kõiki teisi huvilisi. Korraldajate ambitsioon on saada maailma parimaks ärifoorumiks. Osade sõnul ta seda juba on.

KÕIK SUURED JA ÄGEDAD ASJAD SAAVAD ALGUSE ÜHEST PISIKESEST, ENT ASTUTUD SAMMUST

Kõik sai alguse ühest väikesest 80 inimesega seminarist Jyväskyläs 2010. aasta. Pilet maksis siis 5€, nüüd veidi rohkem ja inimesi on ka veidi rohkem. Peale seda tekkis neil mõte teha veidi suurem üritus, aga neil oli vaja peaesinejat. Hulljulge ideena otsustati kutsuda endine USA asepresident ja keskkonnakaitsja Al Gore. Hull mõte küll, aga ta tuligi ja kõik sellele järgnenu on ajalugu.

OSAVÕTLIK JA MÄRKAV SEKKUMINE

Enne kui ma sisu lühidalt tutvustan tahan mainida, et tegemist oli mu elu seni kõige suurema üritusega (laulupidu ei osale sellest võistluses) ja ka kõige parema korralduse ning teenindusega üritusega, mida ma eales näinud olen.

Teenindajad olid tudengid, kes õpivad erinevaid ettevõtlusega seotud erialasid. Ma tahaksin väga teada, kuidas neid treeniti. Esiteks oli teenindajaid meeletult palju. Keegi ei olnud kunagi puntras ja kõik olid koguaeg kohal. Vaimselt kohal. See väljendus väga kiires ja meeldivas sekkumises. Kui jäid hetkeks seisma ja otsisid midagi, siis ilmus hetkega abiline, kes vastas su küsimusele või soovis head foorumit. Hoolitsemine tipnes küsimusega, kas mu sõbranna Maris vajab oma põletikus silmaga abi.

See kõik võib kõlada liigsena, kuid sel üritusel tundsid sa end tõeliselt märgatu ja hoituna. Sa olid inimene, mitte lihtsalt üks tükk massist. Hämmastav kogemus ja andis tõestuse, et selline hoolitsev ja inimlik teenindamine on päriselt võimalik, ka nii suurel üritusel.

MIDA RÄÄGITI?

Annan lühikese ülevaate esinejatest esimese päeva esinejatest, sest head asja peab jagama. Äkki saad ka inspiratsiooni või leiad mõne uue infootsa.

Kõik algas ootamatu 2 Cellos kontserdiga. Olen neid aastaid jälginud ja soovinud neid esinemas näha, aga nüüd tulid nad ise minu juurde. Mina pidin lihtsalt aasta tagasi oktoobris ühee ideele jah ütlema ja reaalselt pileti ostma.

STEPHANE GARELLI

Väga naljakas, tugev ja huvitava perspektiiviga maailma konkurentsivõime emeriitprofessor ja endine Maailma Majandusfoorumi juht.

Mõned mõtted

“Me oleme praegusel ajal käiberaha-rikkad ja investeeringute vaesed. Meie maailmas on tööta nii inimesed kui raha.” Kuidas on sinu raha rakendatud?

“Robotitel on kompetents, aga neil ei ole taipamist. Ja meie käes on alati ülimrelv – väljalülitamisnupp!”.

“Uus põlvkond on selfi-põlvkond. Nad käivad reisil ja naasevad hulga piltidega endast, mitte külastatud kohtadest. Nad tahavad maailma mõjutada ja parandada, aga on sageli nõrgalt ühiskonnaga seotud. Viimaste uuringute järgi on nad 10h39min ekraanis, st et nad seisavad reaalsusega silmitsi vaid 6h päevas, juhul kui nad magavad ka.”

“Me elame “Tasuta on äge” maailmas. Pea meeles, et kui sa arvad, et toode on tasuta, siis oled sina ise toode. Kui toode on tasuta, siis tähendab, et sa oled olnud nõus jagama oma isiklikku infot.”

Soovitused:

  1. Jää alati positiivseks! Lõpeta muretsemine.

  2. Kui sa oled juht ja sa ei tea kuhu minna, siis ära ütle seda. Kui teada saad kuhu lähete, siis ütle, et sinna pidimegi minema 😊

  3. Hoolitse oma inimeste eest ja hoia nad õnnelikena.

ADAM GRANT

Organisatsioonipsühholoog ja väga heade raamatute “Originaalsus” ja “Anna ja võta” autor.

“Meie organisatsioonides ei ole puudust ideedest. Meil on puudus juhtimisest, mis võimaldaks nende ideedega midagi teha. Inimesed on alandlikud ja kardavad sõna võtta.”

Mida originaalselt mõtlevad inimesed teevad:

  1. Nad panevad oma halvema jala ette ehk julgevad välja tuua oma puuduseid.

  2. Nad muudavad tundmatu tuttavaks nii endale kui teistele.

  3. Nad hoolitsevad psühholoogilise turvatunde eest. Nad loovad ruumi, kus võib rääkida. Kui sa nõuad ainult lahendusi, siis sa vaigistad ruumi ja lõpuks ei kuule ka probleemi ning lõpuks pole ka lahendusi.

  4. Nad väldivad ja ennetavad grupimõtlemist. Grupis peab saama ja tohtima teisiti arvata, teisiti mõelda kartmata grupi tasakaalu ja harmoonia pärast.

  5. Nad ei otsi oma inimestes kultuurilist sobivust, vaid kaasavad erinevaid, mitmekesiseid ja kohati sobimatuid inimesi, sest nii toob organisatsiooni uue perspektiivi. Palka kultuurilise panuse järgi, mitte sobivuse järgi. Küsi, mida see inimene juurde toob, mitte kuidas ta olemasolevasse sobitub.

SEVERN CULLIS-SUZUKI

Keskkonnakaitsja.

“Meie kasvule fokusseeritud majandus areneb ülejäänud maakera eluga vastupidises suunas.”

“Me oleme ebakindlad ja isekad. Ebakindlus kasvatab enesekesksust. Selles seisus ei ole andmine võimalik, sest sa pead end kaitsma.”

“Kui sa tahad areneda, siis sa vajad mitmekesisust. Mitmekesisuse printsiip käibib kõige kohta.”

“Meid päästab meie inimlikkus. Fossiilkütuste-järgne maailm peab olema rajatud inimväärtustele.”

“Me valime mitmekesisuse, mitte väljasuremise!”

JAMES HANSEN

Keskkonnateadlane ja endine NASA Goddardi Kosmoseuuringute Instituudi direktor.

“Meie praeguses maailmas on kolm ebaõigluse suunda:

Täiskasvanud noortele (mis maailm neile jääb?)

Põhi lõunale (enamus maailma vaesust on lõunapoolsetes piirkondades)

Inimesed teistele liikidele (kellel on rohkem õigust siin maailmas elada?)”