Milliste ettevõtjatega ma koostööd teen ehk ettevõtluse psüühiline poolMa kirjutasin viimati mais. Kas sellepärast, et mul ei olnud vahepeal midagi öelda? Ei, seda kindlasti mitte. Olen maist siiani loonud vähemalt 50 võimaliku blogipostituse mustandit ja kavandit. Aga kuna mul ongi mõtteid palju, süsteemi pole, ennast oskan petta, kardan kriitikat, mustandi muutmine lõpptekstiks on raske, pilte on liiga tore valida ja üles panemine võtab aega, siis ei ole AEGA. Võiksin ilmselt lisada veel 77 vabandust ja põhjust, miks ma ei leia aega sellele ainsale asjale, mida ma tegelikult teha tahan ja mis mind päriselt edasi viib. Aga palju toredam ja lihtsam on harjumus anda kogu oma aeg ja energia neile vabandustele.

Aga nüüd mul ei ole enam valikut. Kõik on muutunud. Nüüd mul on elupäästja ja kubjas virtuaalassistent Jane. Nüüd istun laevas ja kirjutan.

Käisin Soomes Anna-Liis Valtavaara inspireerival loengul liigsest tublidusest ja andestamisest. Kotis on 7!!!! väga inspireerivat raamatut. Tavaliselt ma loeksin neid ja naudiksin oma mõtiskelu. Aga nüüd on lugu selline, et täna õhtuks peab Janel olema midagi üles panna. Neljapäev on sellest nädalast alates blogi ja uudiskirja päev. Ja Janel on olemas instruktsioon, kuidas minu oskuslikule viivitamisele ja vabandustele vastu pidada.

Ta on kui ingel, kes segab küll minu harjumuspärast oleskelu, aga võimaldab mul edasi liikuda. No eks ma siis kirjutan. Ma ju tahan seda ja olen sellest unistanud. Olen kaua otsinud abilist, kes võimaldaks mul teha oma asja.

Miks see leidmine nii kaua aega on võtnud? Esiteks usun, et iga asi omal ajal. Õigel hetkel tulevad ka õiged inimesed. Aga lisaks on veel teine põhjus. Pakkujaid justkui on, aga matchi ei ole. Miks nii?

Miks on raske leida häid koostööpartnereid ja häid töötajaid?

Sest me oleme inimesed–unikaalsed ja arusaamatud, võimsad ja haprad, ebakindlad ja armastust igatsevad. Me oleme väga emotsionaalsed ja sotsiaalsed loomad (ka väga pragmaatilised ja ratsionaalsed inimesed on eelkõige emotsionaalsed).

Meie käitumine pole muud kui nähtav reaktsioon olukordadele. Käitumist ajavad, loovad ja mõjutavad meie tunded ja põhiväärtused. Suur osa kui mitte peaaegu kogu meie käitumine teenib meie põhivajadusi ja põhiväärtuseid. Kui need on ohustatud, siis hakkame nende eest seisma. Me otsustame koguaeg kuidas käituda. Me hindame välist olukorda ja teeme tulenevalt oma vajadustest ning hinnangutest otsuse kuidas käituda. Näiteks ühele inimesele ütlen tere, sest ta tundub ohutu ja sõbralik.

Teisega ajan end puhevile ja ei ütle tere, sest tema tundub kahtlane ja ohtlik. Ka motivatsioon on lihtsaltreaktsioon ümbritsevale. See on meie sisemine tuli, mis kas lõõmab või kiratseb.

MOTIVATSIOON ON TAGAJÄRG/REAKTSIOON.

Mina otsin inimlikku suhtumist, professionaalsust, head enesetunnet, toredust ja lihtsust. Ilmselt kõlavad need väga tavalistena, kuid siiski on neid vahel erakordselt raske leida.

Minu väide on, et osavõtliku inimlikkuse ja professionaalsuse defitsiidis on peidus kogu Eesti tegelik arengutakistus, madal tootlikkus ja inimeste rahulolematus.

Neid saavad arendada kõik inimesed. See muutub aga võimalikuks ainult juhul kui hakkad pidama ennast piisavaks ja väärtuslikuks. Seejärel suudad näha sama ka teistes. Lisaks on seda ka väljendama vaja hakata. Sisemisest valgustumisest ja teadmisest üksi ei piisa.

Mida ma koostöö partnerites otsin ehk mida mina vajan ja otsin?

  • TOREDUST JA INIMLIKKUST (LÕBUS ON JACKPOT) - Mul peab olema tore, lõbus ja ma pean saama suhelda. Mul on vaja saada tunda, et ma olen inimene, mitte mingi asi või objekt. See on ka mu kuristik. Ehk kui sa selle vajaduse ära rahuldad, siis saab mind väga kergelt ka ära kasutada.

  • PROFESSIONAALSUST - Ma armastan professionaalsust. See on üks salapärane nähtus, mille sa tunned kohe ära kui seda näed. Mulle meeldib toetada alustamist ja luban harjutamist, aga mul on vaja saada uskuda võimekusse.

  • HÄDALISE MÕISTMIST JA LAHENDUSI - Sa pead lahendama mu probleemi, selleks pead saoskama empaatiliselt kuulata mu probleemi ja vajadust ning seejärel püüdma mind päästa.Jah sulle peaks korda minema, mida ma teen, aga sa pead mõistma, et ma räägin sinuga,kuna ma vajan abi ja olen hädas. See on põhjus, miks me pöördume kellegi poole. Muidu teeksime ise.

  • MAITSET JA STIILI – Maitse ja teatud arusaamad peavad ühtima, muidu ei klapi või tekib palju vasturääkivuis, arusaamatusi ja see võtab palju aega ning energiat. Maitset ja klassi näeb riietusest, varasematest töödest, sõnavarast vms.

  • ARUSAAMA MIKS SA TEED JA MILLISED ON SU VÄÄRTUSED INIMESENA - mis on sinu lugu,miks ja mida sa selle juures armastad. Mis on sinu põhiväärtused. Ehk kas ma tahan sinumissiooni toetada. Näiteks on mulle olulised loodushoid ja inimlikkus. Kui palju sina sellesthoolid. Iga tarbimisotsus on hääletamine. Ma toetan midagi ja seega ka edendan seda.

  • PROAKTIIVSUST - Mul on vaja proaktiivsust ehk ma ei taha sind taga ajada. Sa peadmõistma, et mina vajan lahendust ja ootan seda sinult. Mul ei ole vaja veel ühte inimest või asja oma ellu, mida koordineerida, julgustada või taga ajada. Neid on mul piisavalt.

  • USALDUS – Ma vajan ja armastan usaldust. Ma ei talu kahtlustamist. Kuna usaldus on mulle nii tähtis, siis ma seda ka alateadlikult testin–viivitan, ei vasta kirjadele vms. See on minu kaitsekäitumine. Kui seda teadvustada, siis saab seda ka ohjata. Mulle meeldib töötada ilma lepinguta, kokkuleppe alusel. Mulle meeldis elada kesklinnas majas, mille välisuks oli lahti. Samuti koolitajana vajan loodava ruumi osas usaldust. Ma ei saa anda detailset tegevuskava enne koolitust. Mul on mänguplaan, struktuur ja mängureeglid, aga lõplik sisu kujuneb koostöös osalejatega. Sellise suhte tekkimine vajab kogemust ja aega, kuid lõpuks on see parim. Mul on palju koolituskliente, kes paluvad mul teha midagi, teha minu võlu. Sellisel juhul on mul vaja teada, mis on teie probleem ja häda ehk kuidas ma saaksin olla kasulik ning siis ma püüan seda olla. Lihtsaim viis mind hävitada ja minu huvi kaotada ning mind väga halvaks partneriks muuta on nõuda minult detailset päevakava, ning siis veel seda kommenteerida. Olen sellele aastaid allunud. Nüüd tean, et mikromänädzmendile ma ei tohi alluda. Seda on raske usaldada kui oled väga prefektsionist ja kontrolliv inimene. Ja siis ma ei ole sinu fit lihtsalt.

Minu jaoks on tähtsaim tekkiv tunne saadav lahendust, mis on lihtne ja aitab mind. Ratsionaalne osa minust vajab võimalikult head ja lihtsat lahendust, et ma ei peaks asjaga rohkem tegelema. Mõistlikkus tuleneb eelkõige laiskusest.